МГЕО "Наш дім - Манява" » Блог » Аналіз реалізації проектів МТД та грантових проектів в Івано-Франківській області у 2017 році та І-півріччі 2018 року. Основні проблеми підг - 15 Грудня 2018 - Блог

18.12.2018 / Коментарів: 0 / Категорія: / Добавив: Гість

Міжнародна технічна допомога та залучення грантових коштів відіграє важливу роль у соціально-економічному розвитку громад. Тому грантова діяльність повинна займати пріоритетне завдання в роботі органів місцевого самоврядування. Проте, варто зазначити, що місцеві громади зіткнулися з цілим рядом проблем пов'язаних із залученням міжнародно-технічної допомоги (МТД) та грантів. Це в свою чергу зменшує можливості громад впроваджувати якісні проекти спрямовані на місцевий розвиток, збереження довкілля, покращення якості надання послуг місцевим жителям тощо. 
За результатами проведеного Мінекономрозвитку  моніторингу проектів  у першому півріччі 2018 року в  Україні  реалізовувалось  477  проектів
міжнародної  технічної  допомоги (далі  ‐  МТД),  що  на  1,2%  більше  у  порівнянні  до  І  півріччя 2017, загальною кошторисною вартістю 4,9 млрд дол США (у т. ч. 10 проектів  на  суму  1,3 млрд.  дол.  США,  що  фінансуються  з  Чорнобильського Фонду  Укриття  та  Рахунку ядерної безпеки).  
Традиційно найбільшими донорами для України є Сполучені Штати Америки та  Європейський  Союз.  Інші  донори  –  Канада,  ФРН,  Нідерланди,  Швеція,  Швейцарія, Японія, Данія, організації системи ООН, Світовий банк, ЄБРР. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Порівнюючи з іншими областями Західної України Івано-Франківська область посідає 3 місце у залученні МТД у розвиток регіону. У 2018 році область бере участь у трьох операційних Програм прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства 2014-2020 років: «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна», «Румунія-Україна», «Польща-Білорусь-Україна». 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проте кількість підтриманих грантів в Івано-Франківській області досить мала, на мою, думку це пов’язано з наступними проблемами: 
1. Невмінням якісно аналізувати конкурсні пропозиції грантодавця;
2. Відсутністю у місцевих бюджетах чи бюджетах НУО  коштів для співфінансування проектів,  в тому числі всіх необхідних документів,  які вимагаються програми ЄС  (наприклад проектно-кошторисна документація для «Hard project”).
3. Недостатнім кадровим забезпечення ОМС та НУО фахівцями з підготовки якісних проектних  пропозицій на отримання міжнародних грантів, в тому числі з програм ЄС.
4. Відсутністю міжнародних партнерів для реалізації транскордонних проектів
5. Більше 50% поданих концепцій і заявок на отримання грантів  написані англійською мовою «низької якості».
6. Ситуацією на Сході України. Так більшість донорів та Програм ЄС працюють на підтримку громад, які постраждали внаслідок військового конфлікту та підтримку ВПО. 
    Для підвищення рівня залучення грантів в громади органам місцевого самоврядування необхідно впровадити такі заходи:
1. Передбачити кошти у місцевих, районних та обласних бюджетах на співфінансування проектів;
2. Місцевим громадам створити профілі актуальних проблем, включити їх у Програми соціально-економічного розвитку чи Стратегії розвитку громад. 
3. Виготовити проектно-кошторисну документацію на великі інфраструктурні об'єкти. 
4. Проводити форуми партнерів та донорів на території Івано-Франківської області 
5. Створити окремий Інтернет ресурс з проектами, що впроваджуються на  території області. 
6. Створити відділ із підготовки грантових заявок та інвестиційних проектів. Це дасть можливість не тільки оцінювати результативність проектів,  але стане хорошим  помічником для проектних менеджерів у пошук стратегій реалізації свої проектів.
Особи відповідальні за розробку грантових проектів в органах місцевого самоврядування повинні також звернути увагу на наступне:
1. Мову донора. 
Оперувати в концепції англомовною термінологією, яку донор використовує в тексті  оголошеного конкурсу проектів. Наприклад, міжнародні донори для означення «проекту» використовують різні англомовні терміни. Так, ЄС застосовує термін “action”, а USAID – “project”. 
2. Використання абревіатур. 
Загальні правила: розшифровувати абревіатуру при першому згадуванні 
в тесті концепції (в дужках).
3. Чіткі формулювання та проста мова. 
    Основна мета – зробити проект максимально чітким, уникати художнього стилю та не перевантажувати зайвою інформацією. Рекомендована кількість слів у реченні не більше 20.  
4. Граматика та орфографія. 
Проектна заявка повинна бути написано максимально грамотно й без орфографічних помилок.  Донори з більшою вірогідністю  будуть готові дати грант на велику суму тій організації, що підійшла відповідально у всіх сенсах до підготовки тексту концепції.
5. Проведення попереднього дослідження. 
    Без проведення попередніх досліджень по темі майбутнього проекту, а також збору статичних даних підготовка проекту не можлива. 
6. Необхідно пам’ятати, що проект повинен бути спрямований на вирішення проблем громади чи окремих бенефеціарів, і ніякому випадку не спрямований на задоволення потреб НУО. 
7. Всі проекті ОМС повинні відповідати Стратегії розвитку громади чи місцевим програмам. 
 

 

 

 

 


Коментарі (0)

Коментувати

Добавляти коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Регистрация | Вход ]
Молодіжна громадсько-екологічна організація "Наш дім - Манява"© 2003-2017/ All right reseved / Design by VWStudio /