МГЕО "Наш дім - Манява" » » Найбільш забруднені міста України. Екологи склали список - 13 Липня 2013

17.12.2018 / Коментарів: 1 / Категорія: / Добавив: Гість

Традиційно найбільш забрудненим вважається повітря на сході та центрі України. Так, у Донецькій області це Горлівка (з індексом забруднення 14,3), Донецьк (12,8), Єнакієве (10,2). У центрі країни - Запоріжжя (12,9), Кривий Ріг (11,2). Але найбільше здивував Ужгород (14,4) - він другий у страшному списку після Маріуполя (16,5), повідомляє інформаційно-аналітичний портал Inpress.ua.
За даними 1992-2012 років, дуже високий і високий рівень забруднення атмосферного повітря спостерігався більш ніж в 20 містах України. Про це повідомили в Міністерстві екології та природних ресурсів. 
У міністерстві відзначили, що протягом 20-річного періоду найбільш забрудненими є міста в основному на сході і центрі України, зокрема, в Донецькій області - Горлівка, Дзержинськ, Донецьк, Єнакієве, Краматорськ, Макіївка, Маріуполь і Слов'янськ. 
На початку 90-х років високий рівень забруднення спостерігався в Луганську, зберігається до цих пір в Лисичанську, Рубіжному та Сєвєродонецьку. У центральному регіоні найбільш забруднене повітря у Дніпропетровську, Дніпродзержинську та Кривому Розі. 
У Черкасах високий рівень забруднення спостерігався до 2008 року, але згодом він зменшився до підвищеного. У південному регіоні протягом усього періоду дуже високий рівень забруднення залишається в Одесі, високий - у Красноперекопську і Запоріжжя, з 1999 року - в Армянську. На заході високий рівень забруднення повітря спостерігається у Луцьку та Ужгороді, передає «Тиждень.ua». 
Загалом на території України протягом 1992-2012 років рівень забруднення атмосферного повітря характеризувався як високий. Моніторинг стану забруднення атмосферного повітря здійснюється в 53 містах України в мережі спостережень гідрометеорологічних організацій. 
У Мінприроди пояснили, що дуже високий і високий рівень забруднення атмосферного повітря в містах пов'язаний зі значними концентраціями формальдегіду, діоксиду азоту, фенолу, фтористого водню, оксиду вуглецю, зважених речовин. 
Прокуратура Запорізької області почала чотири досудових розслідування за фактом бездіяльності природоохоронних органів Запоріжжя щодо промислових підприємств, інтенсивно забруднюють атмосферне повітря міста своїми викидами. 
Друге місце Ужгорода в цьому антирейтингу фахівців не шокувала. Так, за словами президента громадського об'єднання «Екосфера» Оксани Станкевич, насамперед проблеми з чистотою повітря Ужгорода пов'язані з самим його географічним розташуванням, пише UksTechnology. 
"Ми знаходимося в котловані, в якому повітряні маси переміщаються, але не видуваються. Всі викиди зависають над містом таким собі смогом. Більше 60% днів у році тут повний штиль, і з цим нічого не поробиш«, - коментує Оксана Станкевич. 
Інша причина - величезна кількість транспорту. Зараз на 120-тисячне місто зареєстровано понад 40 тисяч транспортних засобів, тобто фактично кожен третій житель Ужгорода має «залізного коня», пише радіо «Свобода». 
Ще через Ужгород до кордону зі Словаччиною рухається багато транзитного транспорту. Інша причина - через кризу багато власників авто перейшли з бензину чи дизпалива на використання газу, а викиди від останнього дуже небезпечні. 
Еколог, координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України Христина Рудницька пояснює, що на рівень забруднення атмосфери в різних містах та регіонах впливають різні чинники, основні з яких - викиди забруднюючих речовин та парникових газів від автотранспорту та промисловості. 
"Викиди від автотранспорту в містах є основним джерелом забруднюючих речовин в атмосфері, вони постійно зростають як в Україні, так і в усьому світі. До того ж викиди від автотранспорту є найбільш важко регулюючий. Наприклад, у багатьох країнах діє диференційований податок на автотранспорт та податок на паливо. Головна їх мета - стимулювати власників купувати найбільш енергоефективні машини, менше користуватися приватними авто, більше громадським транспортом, потягами. В Україні поки немає політики, регулюючої скорочення викидів від автотранспорту, але вона вже дуже необхідна ", - каже Рудницька. 
Нагадаємо, що важливу роль у житті людини відіграє вода. Не скрізь рідину, що надходить в будинки по трубах, можна назвати цілющою вологою. Тому президент України Віктор Янукович своїм Указом ввів у дію рішення РНБО від 25 квітня 2013 про забезпечення стану безпеки водних ресурсів держави та забезпечення населення якісною питною водою. 
У ньому, зокрема, відзначені системний характер загроз виснаження та забруднення водних об'єктів, високий рівень водоємності виробничих процесів на підприємствах, незадовільний технічний стан, зношеність і недостатня розгалуженість систем централізованого водопостачання та водовідведення, застарілість технологій водопідготовки. 
Довідка 
Індекс забруднення атмосфери розраховується як сума розділених на середньодобову гранично допустиму концентрацію середніх концентрацій п'яти пріоритетних домішок (усереднених за часом - місяць, півріччя, рік). Розрахунок цього індексу заснований на припущенні, що на рівні гранично допустимих концентрацій усі шкідливі домішки характеризуються однаковим впливом на людину, а при наступному підвищенні концентрації ступінь їх шкідливості зростає з різною швидкістю, яка залежить від класу небезпеки даної домішки. При розрахунку ІЗА враховується клас небезпеки кожної домішки. 


Коментарі (0)

Коментувати

Молодіжна громадсько-екологічна організація "Наш дім - Манява"© 2003-2017/ All right reseved / Design by VWStudio /