МГЕО "Наш дім - Манява" » Блог » Процеси формування ПЗФ на території Івано-Франківської області у 2016 році. - 28 Травня 2017 - Блог

15.10.2018 / Коментарів: 0 / Категорія: / Добавив: Гість

Українським товариством охорони птахів, разом із науковими співробітниками Карпатського, Верховинського національних природних парків та національного природного парку «Гуцульщина» запропоновано розширення вищезазначених об’єктів ПЗФ за рахунок ділянок пралісів та старовікових лісів. Мінприроди України схвалено клопотання Українського товариства охорони птахів та видано експертні висновки стосовно розширення територій:
- національного природного парку «Гуцульщина» на площу 690,4 га за рахунок приєднання земель ДП «Кутське лісове господарство», які знаходяться на території Косівського району (площа парку на сьогодні 32271 га);
- національного природного парку «Верховинський» на площу 11675,9 га за рахунок земель лісогосподарського призначення, що знаходяться в постійному користуванні ДП «Верховинське лісове господарство» (площа парку на сьогодні 12022,9 га). Крім цього, національним природним парком «Верховинський» підготовлено клопотання щодо розширення його площі на 5734,6 га. за рахунок прибережних захисних смуг р. Білого та Чорного Черемошу в межах Верховинського району Івано-Франківської області. На даний час клопотання про доцільність розширення території національного природного парку «Верховинський» направлено на погодження відповідним сільським, селищним радам, Головному управлінню Держгеокадастру, управлінню Держгеокадастру у Верховинському районі та Верховинському районному лісгоспу;
- Карпатського національного природного парку на площу 25301 га, за рахунок приєднання земель ДП «Ворохтянське лісове господарство» - 11770 га. та ДП «Делятинське лісове господарство» - 13531 га., які знаходяться на території Яремчанської міської ради (площа парку на сьогодні 50495,0 га).
Лісові ділянки, які стануть частиною національних природних парків, забезпечать збереження водоохоронних і кліматоутворюючих властивостей лісів, будуть сприяти збереженню біорізноманіття, розвитку зеленого туризму та супутнього бізнесу, соціально-економічному розвитку сільських територій.
За допомогою кластерів, які пропонується додати до кожного з трьох національних природних парків, заплановано утворити східно-європейський екологічний коридор довжиною понад 250 км. 
У 2016 році за рахунок коштів обласного фонду ОНПС в сумі 99,992 тис. грн виготовлено проект землеустрою щодо організації і встановлення меж території ландшафтного заказника місцевого значення «Ріка Лімниця з водоохоронною смугою вздовж берегів шириною 100 м» в межах Галицького району Івано-Франківської області. На даний час аналогічні роботи  розпочато по Калуському районі.
Рішенням Івано-Франківської обласної ради від 15.07.1993 року на території Тлумацького і Городенківського районів був створений Дністровський регіональний ландшафтний парк на площі 19656 га. 
Для виконання завдань передбачених положенням про Дністровський РЛП, з метою належного функціонування об’єкту природно-заповідного фонду місцевого значення, рішенням Івано-Франківської обласної ради від 09.12.2016 року № 348-11/2016 створено обласне комунальне підприємство Івано-Франківської обласної ради «Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича».
У 2015 році за рахунок коштів обласного фонду ОНПС в сумі 95,0 тис. гривень на реалізацію природоохоронного заходу «Розроблення проекту схеми регіональної екологічної мережі Івано-Франківської області». Виконавець робіт - Український науково-дослідний інститут гірського лісівництва імені П. С. Пастернака. 
Рішенням Калуської міської ради від 30.06.2016 року № 335 погоджено пропозицію голови громадської організації «Туристичне товариство «Карпатські стежки» про створення ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Височанські дуби» у місті Калуш, мікрорайон «Височанка» орієнтовною площею 1,3 га. 
Для збереження природних водотоків на території Івано-Франківської області створено п’ять заповідних річок:
- ландшафтний заказник місцевого значення «Ріка Лімниця з водоохоронною смугою шириною 100 м вздовж берегів» площею 2440 га, протікає на території Рожнятівського, Калуського та Галицького районів;
- ландшафтний заказник місцевого значення «Ріка Свіча з притокою Мізунькою» площею 5940,0 га, протікає на території Долинського району та Болехівської міської ради;
- гідрологічний заказник місцевого значення «Ріка Пістинька з прибережною смугою» площею 1120,0 га, протікає на території Косівського та Коломийського районів;
- гідрологічний заказник місцевого значення «Ріка Чорний Черемош з прибережною смугою» площею 1740,0 га, протікає на території Верховинського району ;
- гідрологічний заказник місцевого значення «Ріка Рибниця з прибережною смугою» площею 1080,0 га, протікає на території Косівського району. 
На території Карпатського національного природного парку охороняються 2 природні озера - Несамовите та Марічейка, які знаходяться на висоті відповідно 1750 та 1510 м. н.р.м.
В Івано – Франківській області є 2,6 тис. га збережених водно - болотних угідь, половина з яких входить до складу природно – заповідного фонду. Всього заповідано 87 боліт загальною площею 1160,0 га. 
Болота зосереджені переважно у стариці Дністра у Рогатинському, Галицькому, Тлумацькому та Городенківському районах.
В межиріччях і на терасах гірських річок, у замкнутих котловинах утворились сфагнові болота. Такі болота охороняються у Долинському та Рожнятівському районах. Серед них – гідрологічні  пам’ятки природи загальнодержавного значення: “Болото Ширковець”, “Болото Лисак”, “Болото Мшана”, “Болото “Висяче”, гідрологічний заказник загальнодержавного значення “Турова дача”, ландшафтний заказник місцевого значення “Саджавський”.
 


Коментарі (0)

Коментувати

Добавляти коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Регистрация | Вход ]
Молодіжна громадсько-екологічна організація "Наш дім - Манява"© 2003-2017/ All right reseved / Design by VWStudio /